Találmány & Know-how & Termékek

Mobil fa-brikettáló berendezés (MWBM)


Lakker Kft. elindított egy fejlesztést, amelynek célja a bárhol keletkező fahulladék energetikai célra történő feldolgozása. A fahulladék mint alapanyag lehet erdészeti, fűrészüzemi vagy faipari jellegű. A végtermék fa-brikett, mely az értékesítés helyszínére gazdaságosan szállítható és tárolható. Az eddigi piackutatás és vizsgálatok alapján arra az eredményre jutottunk, hogy bőségesen van energia alapanyag amelynek jelentős része tönkremegy az erdőkben és a faipari cégeknél. Ezenkívül az ipari fahulladék szennyezi a környezetet.

A tűzifa, és fa apríték felhasználása, értékesítése megoldott (lakosság, ipar, erőművek, stb), viszont a fahulladékból gazdaságos módon felhasználható energia alapanyagot készíteni csak újabb műszaki fejlesztés során lehet.

A fejlesztés alatt álló fahulladék feldolgozó berendezés egy mobil gyár, amely az eddigi gyakorlattól eltérően bármilyen fahulladékból nedvességtartalomtól függetlenül (akár 50 %) képes fa-brikettet készíteni a helyszínen, amely már gazdaságosan szállítható és tárolható/raktározható valamint felhasználható.

A megoldás szabadalomképes. A fejlesztés során előreláthatóan több szabadalom is keletkezik.

A fejlesztéshez valamint a sorozatgyártáshoz partnereket, felhasználókat, befektetőket keresünk. A fejlesztés eredményeként elkészült berendezés sorozatszerűen gyártható, illetve eladható, ami évi 10-30 db. A felhasználók erdészeti és faipari cégek, energiaültetvénnyel, energetikával foglalkozó vállalkozások.

A mobil fa-brikettáló fejlesztésének a részletes előkalkulációja elkészült. A napi gyakorlat szerint meglévő egységekből és alkatrészekből nem probléma egy új berendezést/gépsort összeállítani és a részegységek működését szinkronizálni (technológia transzfer).

A találmány szerinti mobil fa-brikettáló viszont egy teljesen új berendezés, aminél már előre tudjuk azt, hogy meglévő gépek vagy alkatrészek az eredeti formában nem építhetők össze. Legfeljebb egy-egy alkatrészük /részegységük használható fel, vagy teljesen újat kell tervezni/készíteni a teljesítmény és a helykihasználás miatt. A csatlakozó elemek eddig nem ismert kialakításúk és a vezérlés is teljes egészében új. Ezért nem tudunk az eddig elkészült kalkulációnál részletesebbet készíteni.

A teljesítmányre-hatékonyságra-megtérülésre csak a fejlesztés első szakasza után tudunk válaszolni.

A használhatósági elemzésekkor még egy pozitívum mutatkozik a mobil fa-brikettáló létehozására. Jelenleg az energia ültetvények a felhasználó (erőmű) közelében létesülnek, miután az alapanyag/apríték/ zuzalék szállítás egy bizonyos távolságon túlmenően (kb. 50 km) már nem gazdaságos. Ahhoz, hogy egy energiaültetvény telepített brikettálót létesítsen nagy beruházásra van szükség, ezenkívül ennek működése csak időszakos/szakaszos.

Tehát a mobil fa-brikettálóval a kisebb/nagyobb energiaültetvények elterjedése várható.

Biztonsági vitrin nagyértékű tárgyakhoz


A szakemberek, a múzeumok, a kiállításokat rendezők és az érdeklődök figyelmébe ajánljuk az általunk létrehozott és gyártott kiállító vitrint.

A kiállító vitrin alkalmas műtárgyak és nagyértékű tárgyak (pl. ékszerek) biztonságos védelmére. A kiállító vitrin olyan műszaki megoldással készül, amely megakadályozza a kiállított tárgy eltulajdonítását. A kiállító vitrin több biztonsági fokozattal készül, a legegyszerűbbtől a legbiztonságosabb kivitelig amely golyó vagy robbantásálló.


Biztonság.


A kiállító vitrin elsődlegesen a mechanikus védelmet biztosítja a konstrukció és a felhasznált anyag alkalmazásával. A kiállító vitrin kiegészíthető elektronikus védelmi és riasztó rendszerekkel.


Méret és forma.


A kiállító vitrin bármilyen méretben és formai kialakítással gyártható. A formát, a felhasznált anyagokat, a színt a kiállítás tervezője, illetve a felhasználó határozza meg.

Vitrin

Alacsony vagy magas üvegezés.

A kiállító vitrin alacsony (2/a) vagy magas (2/b) üvegezéssel készül. Magas üvegezésnél felső világítótestet (5) javasolunk.


Klimatizálás.


A kiállító vitrin egyik változata (2. ábra) klímaszekrényként is alkalmazható. Az alapszekrényben (1) elhelyezett klímaberendezés (6) speciális kialakítása következtében a kiállító vitrinben lévő teret klimatizálja, amellyel biztosítjuk a tárgy ilyen irányú védelmét. Tehát nem kell az egész kiállító teret klimatizálni.

Kívánságra bármilyen igényt, formát ki tudunk elégíteni. Kérjen ajánlatot cégünktől. Megrendelés alapján kész vitrineket gyártunk, vagy a gyártási dokumentációt (know-how) átadjuk / értékesítjük, valamint lehetséges a közös hasznosítás, gyártás.

VitrinLakker Kft.(Ltd), 6791 SZEGED, Dorozsmai út 121. HUNGARY
Tel+fax: +36-62/541-990

www.lakker.hu
© RZ Design 2014, minden jog fenntartva.

Érvényes CSS!